Autentificarea testamentelor conform art. 94 din Legea 36/1995 republicata si art. 229 din Regulamentul de aplicare al acesteia, testamentul se autentifica la cererea scrisa a testatorului, care fie prezinta notarului ca anexa la cerere un testament redactat de el insusi conform caruia dovedeste ca se doreste sa se autentifice testamentul, ori dicteaza notarului public continutul testamentului ce urmeaza a se redacta.
La redactarea si autentificarea testamentului conform art. 1043 din Codul Civil, testatorul poate fi asistat de 2 martori, pe care testatorul aratand ca in cunostinta de acesta poate semna ……… Cand testatorul este asistat de martori. Cand testatorul este asistat de catre martori, acestia, identificati cu actul de identitate, vor semna testamentul autentificat.
Obligatoriu la autentificarea testamentului vor fi prezenti doi martori daca testatorul din cauza unei infirmitati, boli ori alte cauze nu poate semna actul, ori daca acesta declara ca nu stie sau nu poate sa semneze, sau daca acesta este surd, mut, surdo-mut ori nevazator.
Potrivit art. 97 alin 3 din Legea 36/1995 Republicata nu poate fi martor o persoana care :

  • nu a implinit 18 ani
  • figureaza in act ca parte sau beneficiar
  • nu este apt din punct de vedere fizic sau psihic
  • este nestiutoare de carte sau din orice alt motiv nu poate scrie si semna

Testamentele se vor inscrie prin grija biroului notarial in RNNEL
Conform art. 1046 Cod Civil RNNEL poate da informatii despre existent unui testament numai dupa decesul testatorului, dovedit cu act de deces.

In timpul vietii testatorului care solicita in nume propriu, i se pot da relatii din RNNEL.

JSN Solid is designed by JoomlaShine.com